Algemeen

Kinderen van zwarte bevrijders – lezing 9 oktober door Mieke Kirkels


Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Daarom komt Mieke Kirkels (auteur en public historian), uit Nederweert, vertellen over de verzwegen geschiedenis van kinderen van zwarte bevrijders na de Tweede Wereldoorlog. En de nagenoeg onbekende deelname van zwarte Amerikanen aan de bevrijding van Europa.
De lezing is op woensdag 9 oktober van 19.30 tot 21.30 uur bij Bibliocenter Weert. De toegang is € 7,50. Reserveer je kaarten op www.bibliocenter.nl. Je vindt de bibliotheek aan de Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert.

Naar schatting zijn in ons land in totaal 8.000 bevrijdingskinderen geboren vanaf 1945. Ongeveer 70 van hen groeiden met een donkere huidskleur op in een nagenoeg volledig wit, katholiek Limburg. De acceptatie van kinderen die geboren werden uit de korte relaties met Limburgse meisjes verliep minder soepel. Ze werden om hun uiterlijk gezien als ‘exotisch’, als ‘missiekindjes’ of – onmiskenbaar – als Amerikaantjes. Later in hun jeugd hadden ze het zeker niet gemakkelijk. Het meest leden ze eronder dat vragen over hun afkomst stelselmatig onbeantwoord bleven.
In het boek 'Kinderen van zwarte bevrijders - een verzwegen geschiedenis' vertellen ze hoe het was als uitzondering te leven.

Over Mieke Kirkels
Mieke Kirkels (Nederweert 1947) is auteur en public historian. Ze studeerde Arbeidsmarktpolitiek en Personeelsbeleid, werkte in de 80-er jaren als ombudsvrouw (verbetering positie vrouwen op de arbeidsmarkt) en als communicatieadviseur. In 2008 leidde ze het oral history project 'Akkers van Margraten' in het kader van het landelijk project 'Erfgoed van de Oorlog, ooggetuige verhalen'. Daarop volgde 'Kinderen van zwarte bevrijders'.

Maand van de Geschiedenis thema 2019
Dit jaar met het thema Zij/Hij. Hier kijken we samen terug op het volgende: ‘Hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?’ Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere.
|Doorsturen